Децентралізація: все, що ви не знали, і боялись запитати.

Кілька слів про популярне сьогодні слово "Децентралізація". Можливо це не всі запитання, які у вас виникають стосовно цього слова, але хоча б деякі крапки над "і" дана стаття допоможе розставити.


Скільки це триватиме?
Поки що невідомо. Перші об’єднання пройшли у серпні 2015 року. Зараз, будь-яка громада, яка готова об’єднатися, може це зробити. Ідуть розмови про проведення «примусової» децентралізації до кінця 2017 року. 

Хто такий староста?
Це людина, обрана громадою для представництва її інтересів у виконавчому комітеті громади. Тут важливо розуміти дві речі:

1. Село не залишиться без свого представника, кожне село буде представлено старостою;
2. Староста – посада виборна, обиратимуть його на термін повноважень місцевої ради. 

Тобто староста – це посадова особа місцевого самоврядування, котрий:
1) представляє інтереси жителів села, селища у виконавчих органах сільської, селищної, міської ради;
2) сприяє жителям села, селища у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування;
3) бере участь у підготовці проекту бюджету територіальної громади в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного села, селища;
4) вносить пропозиції до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради з питань діяльності на території відповідного села, селища виконавчих органів сільської, селищної, міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності та їх посадових осіб;
5) здійснює інші обов’язки, визначені Положенням про старосту.

Звідки брати гроші?
Питаннями місцевого економічного розвитку (залучення інвестицій, розвиток підприємництва і так далі) займатиметься Рада громади. Вже визначена система планувальних документів, зокрема, є Закон України «Про засади державної регіональної політики». Об’єднана громада повинна буде розробити стратегію регіонального розвитку, а також отримає повноваження щодо прийняття рішень та адміністрування залучення інвестицій та реальні повноваження для роботи з інвесторами. Іншими словами, Рада громади визначатиме, з якими інвесторами співпрацюватиме громада і на яких умовах.
Окрім того, об’єднані громади переходять на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом, тобто матимуть усі повноваження міст обласного значення, а також зможуть залучати донорські кошти як від українських донорів, так і кошти Міжнародної технічної допомоги.

Сподіваємось, тепер це стало більш зрозуміло.

Немає коментарів:

Дописати коментар